Baktérie vo vode

Prejavy

  • Zápach
  • Zákal

Riziká

  • Široká škála možností ohrozenia zdravia v závislosti od druhu mikrobiologického znečistenia a množstva výskytu baktérií a vírusob
  • Zvlášť sú ohrozené deti,  slabí a chorí ľudia

Príčiny

  • Najčastejšie znečistenie koliformnými baktériami, prevažne druhom Escherichia Coli.
  • Rôzne druhy baktérií a vírusov
  • Železité a sírne baktérie tvoriace sliz a zápach
  • Blízky zdroj – hnojisko,  septik, neutesnená kanalizácia, iný zdroj

Obsahuje vaša voda baktérie?

Voda je ideálne prostredie pre rozmnožovanie baktérií. A ak k tomu pridá ešte vhodná teplota a zdroj, ako napríklad blízky septik, žumpa, alebo hnojisko, voda nie je pitná. Takto znečistená voda sa môže zdať vizuálne v poriadku. Veľa ľudí, ktorí majú vlastnú studňu si povie, že,, túto vodu pili aj naši prarodičia a bola v poriadku,,. Je to skutočne pravda?

Ako vyriešiť znečistenie vody?

Ak sa zdroj pitnéj vody nedostatočne upravuje, škodlivé baktérie skončia v pitnej vode.

  1. Prvým krokom je spoľahlivý rozbor vody. Z výsledkov sa dozviete, aké baktérie obsahuje vaša voda a či vyhovuje požiadavkám pre pitnú vodu.
    Na základe rozboru vody Vám navrhneme vhodné riešenia, pretože záleží aj na vzájomnom vplyve ostatných parametrov vody. Podstatná je aj štruktúra vašich rozvodov v dome, dĺžku a materiál.
  2. Druhý krok – Ak sa rozborom zistí zvýšená hodota baktérií, zdroj vody (studňu) treba vyčistiť a dezinfikovať. Prečítajte si – Návod na dezinfekciu studne. Studňu treba dezinfikovať vždy, keď:
  • bola zriadená nová studňa
  • bola vykonaná oprava/ úprava
  • bola zaplavená
  • bolo nainštalované nové čerpadlo alebo tlaková nádrž
  • boli inštalované nové rozvody
  • bola zistená prítomnost kolifomných baktérií
  • bol zistený  pach alebo sliz

      3. Tretí krok je výber vhodného zariadenia.

Dávkovacie čerpadlo

Dávkovacie čerpadlo je najčastejší a vhodný spôsob, ako sa zbaviť baktérií. Umiestňuje sa za hlavný prívod vody. Môžete sa rozhodnúť pre dávkovanie nasledovných dezinfekčných látok:

1. Dezinfekcia vody chlórom – táto látka sa využíva najviac, pretože ako dezinfekčný prostriedok má pred ostatnými značné prednosti (zostatkový chlór v systéme bráni prípadnému opätovnému rozmnožovaniu baktérií). Množstvo dávkovaného chlóru závisí od vlastností vody, predovšetkým teploty, hodnoty pH, obsahu organických látok a stupňa biologického oživenia.

    • Dezinfekcia je účinná, ak sa vo vode vždy nachádza voľný chlór v minimálnej koncentrácii v distribučnej sieti 0,05 mg/l.
    • Chlór je možné z vody odstrániť jednoduchým umiestnením uhlíkového filtra tesne pred batériu. Uhlíkový filter je lacný, jeho životnosť je cca. 6 mesiacov. Jeho výmena je jednoduchá.

2. Chlórnan sodný

  • Je to vodný roztok chlóru, nazýva sa tiež ,,kvapalný chlór,,.
  • Po nasýtení chlórom obsahuje maximálne 15% aktívneho chlóru (150 g Cl/kg). Vzniká pri výrobe plynného chlóru ako odpad, pri neutralizácii plynného alebo kvapalného chlóru, či sýtením hydroxidu sodného s koncentráciou asi 25%. Veľmi rýchlo degraduje pod vplyvom teploty, času svetla. Aktívny chlór vyprcháva a znižuje sa tak jeho koncentrácia. Pri styku s kyselinami prebieha okamžitá reakcia, pri ktorej sa uvoľňuje plynný chlór. Je silne zásaditý, zvyšuje vo vode pH, ktoré je nutné následne korigovať

3. Chlórdioxid – Oxid chloričitý pôsobí hlavne oxidačne: Výhody oproti chlóru:

  • netvoria sa THM (trihalogénmetány)
  • netvoria sa chlórfenoly
  • nereaguje s NH4+ a aminozlúčeninami
  • silná dezinfekčná schopnosť v širokom rozsahu pH
  • dlhotrvajúci bakteriostatický účinok v rozvodnom systéme
  • účinný voči spóram, vírusom a riasam
  • nespôsobuje zápach
  • okysličuje organické zlúčeniny železa a mangánu
  • odstraňuje mikrobiologické nárasty v rozvodnom systéme a vo vodojemoch

4. Sanosil – bezchlórový dezinfekčný prostriedok, efektívne a spoľahlivo eliminuje mikrobiologické znečistenie vody bez zápachu a škodlivého účinku na životné prostredie.
Dezinfekčný účinok spočíva v dvojfázovom účinku peroxidu vodíka a striebra.

Peroxid vodíka napáda steny buniek mikroorganizmov, striebro pôsobí v ich vnútri mikroorganizmov. Striebro zabraňuje ich reprodukcii a deleniu buniek. Peroxid vodíka sa rozkladá na kyslík a vodu a stopy striebra zostávajú na dezinfikovanom povrchu. Nie sú viditeľné, nie sú toxické, ale aktívne ďalej zabraňujú rekontaminácii. Rezistencia mikroorganizmov na Sanosil nebola zistená.

  • spoľahlivý proti patogénnym baktériam, vírusom, kvasinkám, plesniam, prvokom, amébam, vrátanie Legionelly
  • bez zmeny jej vône a zápachu vodynevzniká žiadna rezistencia (odolnosť) mikroorganizmov
  • je ekologický a úplne biologicky odbúrateľnýnemá korozívne účinky na dezinfikovaný materiálzostáva stabilný aj pri vysokých teplotách vody

5. Taranis – je veľmi účinný univerzálny dezinfekčný prostriedok, je aplikovateľný voči patogénnym baktériám, vírusom, hubám, riasam a amébám.
Je vhodný na dezinfekciu vody v studniach, výrazne ustupuje nežiaduci zápach (hlavne pri zvýšenom obsahu sirovodíka).
Dezinfekčný prostriedok TARANIS je na báze peroxidu vodíka a aktívneho striebra.

UV lampa

UV lampa je spoľahlivý fyzikálny spôsob dezinfekcie vody UV žiarením. Treba zvoliť správny typ zariadenia s dostatočným výkonom vzhľadom k prietoku. Voda je ožarovaná prietokom cez radiačnú komoru. Pre optimálnu vlnovú dĺžku UV žiarenia 254 nm a potrebné prietočné množstvo vody sa navrhuje najvhodnejšie zariadenie.

  • v porovnaní s chloráciou vody má zvlášť ten význam, že nevznikajú vedľajšie nežiadúce produkty dezinfekcie, voda nemá zápach po chlóre, je zachované jej pôvodné zloženie, voda sa dezinfikuje okamžite.
  • UV žiarenie nemožno z hygienického hľadiska odporučiť pre väčšie distribučné siete bez následnej chlorácie vody (možnosť opätovnej kontaminácie vody v sieti). Tento spôsob je vhodný pri rozvodnej sieti do 10m od UV lampy.

Najčastejšie problémy vody zo studne:

  • prítomnosť baktérií a mikroorganizmov (nevoľnosť, hnačky)
  • vysoká tvrdosť vody (spôsobuje vodný kameň)
  • zvýšený obsah dusičnanov (hnojenie dusíkatými látkami, únik fekálií, nebezpečné hlavne pre deti)
  • vysoký obsah železa a mangánu (voda sfarbená do červena a mastné škvrny)
  • prítomnosť mechanických prímesí (hlina, piesok, íl)
  • zlá chuť, zápach, farba, vyšší obsah amoniaku
  • organické nečistoty – (pesticídy, fenoly…)
  • zvýšená salinita
    V prvom rade je treba dezinfikovať studňu. Základný postup dezinfekcie studne nájdete tu.
Predchádzajúci článok
Dávkovanie dezinfekčného roztoku a meranie
Nasledujúci článok
Arzén vo vode

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Fill out this field
Fill out this field
Prosím uveďte správnu/funkčnú e-mailovú adresu.

Najnovšie články
Mohlo by vás tiež zaujímať
Sociálne siete
Nadpis